Servicehunde i virksomheder

Ved du at en servicehund kan hjælpe en psykisk sårbar tilbage på arbejdsmarkedet!

En rummelig arbejdsplads

Servicehunde i virksomheder

Antallet af personer med psykiske lidelser som angst, depression og PTSD stiger hvert år. En diagnose kan være svær at kombinere med et arbejdsliv, men en servicehund kan hjælpe, så du som virksomhedsejer eller leder kan støtte din værdifulde medarbejder.

Det kræver noget af dig og kollegerne, men I får en masse godt igen. I skaber en rummelig og dejlig arbejdsplads, og samtidig er I med til at støtte en medarbejder, der har en svær hverdag og derfor er afhængig af sit hjælpemiddel – en servicehund.

Vi har samlet en række af de spørgsmål, vi oftest møder, når vi taler med virksomhedsejere, der overvejer at byde en servicehund velkommen i virksomheden.

En tryg og rolig medarbejder

Hvad er en servicehund?

En servicehund er meget mere end en logrende følgesvend for din medarbejder. Det er en hund med en særlig opgave, som den har trænet intensivt på at udføre siden den var 8 uger gammel.

En servicehund er et hjælpemiddel til personer, der kæmper med psykiske funktionsnedsættelser – såsom angst, depression og PTSD. Servicehunden er uddannet til at støtte og skærme i udfordrende situationer.

For dig kan det betyde, at din virksomhed får en tryg og rolig medarbejder.

Servicehunden kan hjælpe med at berolige og støtte medarbejderen i stressede situationer og den kan hurtigt opfatte angstsymptomer. Servicehunden giver en følelse af tryghed og sikkerhed, og den øger din medarbejders mulighed for at passe sit arbejde.

Alle hunde har i princippet potentiale til at blive servicehunde, men det kræver træning, et særligt temperament og egnethed. Servicehundeakademiet arbejder primært med Labrador Retriever, Kongepuddel og Golden Retriever, som vi har meget gode erfaringer med.

Servicehunde og førerhunde skal være rolige, venlige, stabile og i stand til at håndtere forskellige sociale situationer og miljøer uden at blive stressede eller bange.

En servicehund skal have et godt partnerskab med den person, den hjælper.

Givende på den lange bane

Servicehunde i virksomheder

Hvad kræver det at have en medarbejder med en servicehund?

Der kræver lidt rummelighed for alle i starten, hvor man skal vænne sig til det. Men det er på den lange bane givende – ikke kun for den person, der har en servicehund. Det skaber en mere rummelig og varm virksomhedskultur, og det er naturligvis ret afgørende for at skabe værdi og livskvalitet for den person, der kommer med hunden.

Hvad med de andre kolleger?

Andre kolleger – og andre i det hele taget – har ikke direkte kontakt med servicehunden, der jo er ”på arbejde”. Men det gør noget godt for stemningen i virksomheden, når der er en firbenet kærlighedsbombe i virksomhedsmiljøet.
Så gjort rigtigt skaber det bedre trivsel i organisationen, og det gavner bundlinjen.

Hvordan kan vi som virksomhed støtte vores medarbejder?

En virksomhed kan støtte en medarbejder med servicehund på flere måder. Det vigtigste er at sikre, at både medarbejderen og hunden trives i arbejdsmiljøet. Som virksomhed behøver du ikke tænke på hunden, den er der styr på, for den er trænet til det.
Men for din medarbejder kan det være et stort skridt at komme på arbejde med en servicehund, og det vigtigste er at tage en god snak om, hvordan det kan fungere i hverdagen. Husk også på, at det kan ændre sig over tid, når virksomhed og servicehundeteamet ”finder” hinanden og øger værdien af samarbejdet.

Hvad koster det?

Din medarbejder har måske fået eller har mulighed for at få bevilget en servicehund fra sin kommune – ganske som et andet hjælpemiddel. Derfor koster det ikke din virksomhed noget, at medarbejdere har en hund. Men det kan være hensigtsmæssigt at sikre et roligt område, hvor hunden kan hvile, ligesom hunden naturligvis også har brug for at blive luftet et par gange i løbet af en arbejdsdag – ofte også i forbindelse med at din medarbejder har behov for en pause.

Kan virksomheder hjælpe en medarbejder med at få en servicehund?

En anden mulighed er, at du som virksomhedsejer eller leder går ind og støtter din medarbejder med en servicehund. Har du en værdifuld medarbejder, der bliver ”ramt af livet” og får brug for støtte, kan en servicehund være en måde at hjælpe på. På den måde undgår I, at jeres medarbejder skal igennem et langt og opslidende forløb i kommunen. På den måde kan I kan fastholde en værdifuld medarbejder, der bliver ramt af en psykisk lidelse i en kort eller længere varende periode.
Det praktiske i forhold til krav, økonomi mm. vil vi gerne tage en snak med jer om, så hvis det kan være relevant for jer, så kontakt os meget gerne for en nærmere drøftelse.

Hvis I som virksomhed er nysgerrige efter at vide mere eller har konkrete spørgsmål, vil vi meget gerne tale med jer.

Til virksomheder, der ønsker at byde en servicehund velkommen

Praktisk guide

Vi har samlet en lang række gode råd til dig, der som virksomhedsejer eller leder ønsker at byde en servicehund velkommen. Tak for, at du åbner op og er med til at skabe trivsel og glæde for en medarbejder, der har en svær hverdag.

Ved at følge de gode råd, kan I som virksomhed skabe et støttende og inkluderende miljø, der ikke kun gavner medarbejderen med servicehund, men også bidrager til en mere respektfuld og samarbejdsvillig arbejdsplads for alle.

Åben kommunikation

Start med en åben samtale med medarbejderen om deres behov. Hav fokus på, hvordan servicehunden kan understøtte deres arbejde. Diskuter specifikke krav og ønsker, som medarbejderen måtte have, samt eventuelle behov for tilpasninger i fysikken – f.eks. et roligt sted, hvor hunden kan få en lur.

Lyt til medarbejderens ønsker og bekymringer om arbejdspladsens tilpasning. Sørg for, at de føler sig hørt og taget alvorligt. Det kræver lidt tid at få det hele etableret, og under indkøringen er det vigtigt, at virksomheden står fast på, at det skal lykkes. Derfor skal I også tage jer tid til at tale om de udfordringer, som dukker op – for din medarbejder vil med stor sandsynlighed være meget usikker og føle sig til besvær.

Politik og procedurer

Hvis I virkelig vil det, så kan vi anbefale at udarbejde og implementere en klar politik for servicehunde. Den kan beskrive rettigheder og ansvar både for medarbejderen og for virksomheden. Sørg for, at denne politik er kendt og forstået af alle medarbejdere.

I kan også have information om servicehunde i medarbejderhåndbogen: Det hjælper med til at kollegerne ved, hvad der sker, og det gør dem mere forstående arbejdsplads og hverdagen nemmere for alle.

Oplysning og uddannelse

Hvis I har mod på det, så kan I arrangere informationsmøder om servicehunde for ledelse og medarbejdere, så alle forstår hundens rolle og funktion – og baggrund for at være til stede.

Vi kan kun opfordre til respekt og forståelse for medarbejdere med servicehunde, og viden og oplysning er som regel det bedste værn for at undgå stigmatisering.

Fysiske tilpasninger

Som virksomhed skal I hjælpe med, at der er passende faciliteter til hunden. Der skal gerne være mulighed for et roligt område, hvor hunden kan hvile, og adgang til udendørs områder til luftepauser.

På jeres arbejdsplads kan der være nuværende eller kommende kolleger med allergier eller angst for dyr. Derfor vil det være vores opfordring, at man finder løsninger, der tager hensyn til kolleger med allergier eller frygt for hunde, for eksempel ved at indrette bestemte hunde-fri arbejdsområder, så alle har det rart på jobbet.

Kommunikation og privatliv

Sørg for at tale åbent med din medarbejder. Det er vigtigt med en løbende dialog med medarbejderen om, hvordan det går med servicehunden og hverdagen. Som virksomhed vil vi opfordre til, at man er åben over for feedback og har vilje til at justere, hvis der er behov for det.

En hund vil være synlig i en virksomhed, men derfor skal oplysninger om hunden stadig behandles fortroligt. Som virksomhed skal I respektere medarbejderens privatliv og undgå unødig offentliggørelse af helbredsoplysninger.

Lovgivning om servicehunde

Det er naturligvis logisk – men man skal overholde lovgivning og regler. Som virksomhed skal I selvfølgelig sørge for, at jeres politik og praksis overholder gældende love og reguleringer vedrørende servicehunde.

Læs indlæg omkring servicehunde

FAQ

De mest stillede spørgsmål og svar omkring servicehunde og førerhunde

En servicehund kan f.eks. hjælpe med at færdes trygt i det offentlige rum, mindske medicinforbrug, opretholdelse af nattesøvn, dæmpe angst og mareridt, afsøge hjemmet for fremmede, give mere struktur i hverdagen – faste rutiner, samarbejde og selvstændighed.

En servicehund fra Foreningen Servicehundeakademiet er specialtrænet til at udføre særlige øvelser, som giver borgeren en tryghedsfølelse. Servicehunden kan medbringes i forskellige miljøer og fungerer som en støtte for sit menneske i nye og uvante situationer, samt bidrage til at skabe kontakt med andre mennesker. En servicehund er ikke et mirakel, men et gensidigt samarbejde mellem hund og bruger. Servicehunden kan afhjælpe funktionsnedsættelser, hvor medicin ikke hjælper. Servicehunden skaber opmærksomhed, men fungerer samtidig som et filter til omverden. Servicehunden har været i træning og boet hos en professionel instruktør, inden den bliver certificeret og udplaceret som servicehund.

Mange forskellige typer mennesker kan have stor glæde af en specialtrænet hund fra Foreningen Servicehundeakademiet.

Det kan f.eks. være personer med:

  • Autisme
  • Asperger
  • Generaliseret angst
  • PTSD
  • Socialfobi
  • Panikangst
  • Agorafobi
  • OCD
  • ADHD
  • Depression
  • Borderline
  • Stressrelaterede tilstande
  • Narkolepsi

Læs mere om servicehunde →

En fører- eller servicehund har jf. fødevareministeriet adgang steder, hvor almindelige familiehunde ikke må komme – supermarkeder, restauranter, hos lægen, på sygehuset og mange andre steder. 

Læs mere på Fødevarestyrelses hjemmeside.

Der er 2 muligheder for at få en fører- eller servicehund:

  1. Du betaler selv fører- eller servicehunden
  2. Du søger kommunen om servicehunden*

     

    * Søger du førerhund, er det Foreningen Servicehundeakademiet der står for visitationen samt ansøgningen til kommunen.

    Søger du servicehund, skal denne søges som et hjælpemiddel jvf. $112. Du skal søge den på borger.dk. Det er kommunen der skal bevillige fører eller servicehunden. 


    Tryk her for link til ansøgningsblanket
     eller følg denne guide:
    1) Gå ind på borger.dk
    2) I søgefeltet skriver du hjælpemiddel
    3) Klik på punktet Ansøgning om hjælpemiddel / forbrugsgode
    4) Vælg din kommune og klik OK / Videre

    Husk at du har frit leverandørvalg, når du får bevilliget en fører- eller servicehund.

Der vil altid være hunde, der ikke lever op til de strenge krav, der stilles til en servicehund. Det kan være den giver lyd ved gæsters ankomst eller den kan være lidt for livlig eller for selvstændig. Årsagerne kan være mange. Men disse hunde er der lagt et stort arbejde i og derfor udplaceres de, som dejlige og lydige familiehunde. Kunne du tænke dig en af disse dejlige hunde? Så hold øje med vores Facebookside.

Vores førerhunde bliver trænet til at føre blinde og svagtseende sikkert fra A til B. Førerhunden stopper for kanter, trapper, vejarbejde samt fører dig sikkert uden om forhindringer. Førerhunden er trænet efter et standardiseret kommandosæt bestående af ca. 45 kommandoer. Med en førerhund kan du bevæge dig sikkert rundt uden assistance fra seende.

Når vi udplacerer førerhunde, bruger vi al den tid der skal til, indtil samarbejdet mellem borger og hund fungerer. Efterfølgende er vi kun et opkald væk.

Alle førerhunde er sygeforsikret ved udplacering.

En specialtrænet førerhund fra Servicehundeakademiet kan hjælpe dig der er blind eller har nedsat syn, som du ikke kan bruge til at orientere dig med. Det kan f.eks. være, du har svært ved at færdes på egen hånd, natteblindhed, tunnelsyn eller meget blænding i stærkt sollys. 

Hos Servicehundeakademiet bruger vi som udgangspunkt de racer, vi har god erfaring med, og som har en mentalitet og et sind der egner sig til jobbet som service- eller førerhund. Det vigtigste for os er dog, at hundene kan leve op til vores standard, og derfor testes alle hunde løbende. Hvis du har en særlig race i tankerne, tager vi gerne en snak og vurdering herom.

Borgere med nedsat funktionsevne har ikke ressourcer til selv at træne en servicehund. En servicehund er specielt udvalgt, mentaltestet og trænet til en bestemt person. Servicehunden er undersøgt, vurderet og røntgenfotograferet hos en dygtig dyrlæge. 

Samarbejds
partnere: